Köpek Yavrularının Gelişiminde İlk 8 Haftanın Önemi

İyi sosyalleşmiş köpek yavrularının iyi sosyalleşmiş köpeklerden gelme olasılığı daha yüksektir.

Bir yavrunun sosyalleşmesinin temel bir parçası, annelerinin insanlara karşı – rahat ya da ürkek – tutumuna dayanır. Yeni yavru köpeğinizle etkileşim biçiminiz de bu konuda çok önemli bir rol oynar. Yavru köpeğinizle oynamak, onu sevmek ve onunla konuşmak, onun ailenin iyi bir üyesi olması için gereken “sosyalleşme becerilerini” geliştirmesine yardımcı olur.

Yavruların sütten kesilmesi altı ila yedi hafta arasında gerçekleşebilirken, anneleri yavaş yavaş onları daha uzun süreler boyunca yalnız bırakırken yavrular birbirlerinden halen önemli beceriler öğrenmeye devam ederler. En az üç ay kardeşleri ile birlikte olan yavrular, birbirlerine rol model olarak hareket ettikleri için iyi sosyal beceriler geliştirmeleri daha olasıdır.

 

Yavrular birbirlerinden çok erken ayrıldıklarında, sinyal gönderme ve alma, hiyerarşi süreci (kim sorumlu), birbirleri ile oynamada ne kadar ileri gidecekleri, hangi ağız baskısı kabul edilebilir gibi temel sosyal becerileri geliştiremiyorlar.

Yavru köpekler için oyun önemlidir. El becerilerini, sosyal etkileşimlerini artırır ve sınırlarını öğrenmelerine yardımcı olur.

Yavru köpekler, anneleri ve kardeşleriyle olan bu etkileşimleri sayesinde köpek olmanın ne demek olduğunu öğrenirler. İlk sekiz hafta boyunca, kazanılmayan beceriler sonsuza kadar kaybolabilir.